kde vás naučí...

04. dubna 2013


...skvěle péct Že máte největší slabost pro sladké, ale štrúdl nebo bábovka už vás do kolen nedostanou? Jen si svou náročnost podržte, protože i mezi cukrárnami najdete ty, které si klidně zaslouží označení „královské“, „luxusní“ nebo „nepřekonatelné“!

Cukrárna-Patissérie Saint Tropez Čerstvé suroviny, žádné konzervanty nebo náhražky a snaha navrátit se k prvorepublikové cukrářské kvalitě, to všechno spolu s precizností a láskou, kterou do cukrařiny vkládají, přineslo Saint Tropez titul Cukrárna roku 2012. Specializují se na české dobroty, ale ochutnat můžete také francouzské delikatesy, mezi něž určitě patří vyhlášené makronky – francouzské „pusinky“ s nepřeberným množstvím příchutí a krémových náplní, které se vám jen rozplynou na jazyku! Mezi nejoblíbenější dortíky tu pak patří Royal, Tři čokolády a Punčový kelímek, v němž najdete tolik lahodného punče, že bude možná lepší chvíli nesedat za volant. (Patissérie Saint Tropez, Vodičkova 30, Praha 1, www.cukrarnatropez.cz)

 

Cukrářské kurzy v Saint Tropez

 

Každou sobotu odpoledne vám v Saint Tropez nabídnou některý ze svých vyhlášených kurzů.

Zvládnout můžete základy české cukrařiny a pokořit větrník, věneček, dobroty z listového těsta, rolády z lineckého těsta a ještě spoustu dalšího. Proniknout můžete i do cukrařiny francouzské anebo si vybrat kurz zaměřený na všechny čokoholiky. Aktuální termíny kurzů najdete na www.cukrarnatropez.cz/kurzy .

..francouzské lahůdky

Co si vybavíte, když se řekne francouzská kuchyně? Žabí stehýnka, šneky nebo snad dobré sýry? Ale francouzských delikates je mnohem více. Kam tedy můžete směřovat, když si chcete pochutnat? Francouzské Ola Kala bistro V krásném prostředí restaurace na pražských Vinohradech se budete cítit jako v bavlnce. Menu se obměňuje zhruba čtyřikrát do roka, v závislosti na čerstvých sezonních surovinách, které tvoří základ celého jídelníčku. Brzy na něm najdete například kůzlečí masíčko s kopřivovou nádivkou, maso králičí, chřest v několika úpravách nebo třeba krém z medvědího česneku. (Ola Kala Bistro, Korunní 48, Praha 2, www.olakalabistro. cz)

Kulinární studio Ola Kala

Když vám v Ola Kala Bistru zachutná, to nejlepší je, že se sami můžete naučit vařit stejné dobroty. Jen o kousek vedle najdete totiž kulinární studio Ola Kala, kde si na kurzech francouzské kuchyně můžete pod vedením šéfkuchaře Radka Kašpárka (možná ho znáte z TV Barrandov a jeho pořadu Co bude dnes k večeři?) osvojit třeba právě francouzskou cibulačku, čokoládové fondanty, kachní prso s krémovou čočkou, glazovanými cibulkami a calvadosovou omáčkou nebo typické francouzské slané koláče – Quiche Lorraine. (Ola Kala, Korunní 115, Praha 2, www.olakala.cz)

...italské delikatesy Pasta, pizza, parmazán…

Tři „P“, která si s italskou kuchyní spojíte asi nejčastěji. Přitom kulinární nabídka téhle jihoevropské země je mnohem širší, barevnější i chuťově zajímavější. Kde vás o tom přesvědčí nejlépe?

Restaurace La Finestra in Cucina La Finestra in Cucina se specializuje na masové dobroty, pro které si nechává vozit kvalitní suroviny z biofarem z Itálie, Španělska a USA. Ochutnat tu tak můžete například hovězí tatarák s pěnou z parmazánu a pestem ze sušených rajčat, pomalu pečený vepřový bůček s dýňovo-bramborovou kaší a křupavým brzlíkem a jako sladkou tečku si dopřát višňové tiramisu.

Ale nečekejte dlouho, každé tři měsíce se menu obměňuje! (Restaurace La Finestra in Cucina, Platnéřská 13, Praha, www.lafinestra.cz) restaurace aromi Majitel a šéfkuchař v jedné osobě, Riccardo Lucque, si nechává dovážet typické italské suroviny, včetně produktů z italských biofarem. Součástí restaurace je také ohromná vinotéka čítající přes 300 druhů italských vín a více než 100 druhů grappy. Důkazem kvality vám budiž fakt, že restaurace získala řadu prestižních ocenění. A to je už spousta důvodů, proč sem zajít a ochutnat třeba místní vyhlášenou grilovanou chobotnici. (Restaurace Aromi, Mánesova 78, Praha, www.aromi.cz)

Škola vaření Riccarda Lucqueho

Nově otevřené kuchyňské studio nabízí kromě tradičního formátu kurzů vaření také unikátní kurz Lunch & Run, který trvá pouhých 45 minut a naučí vás uvařit některou ze skvělých italských specialit. (Laboratorio, Scuola di Cucina, Krocínova 3, Praha, www.cucina.cz)

...japonské sushi Sushiqueen – kurzy sushi

Můžete na ně zajít už na spoustu míst, ale kurzy pořádané Bárou Rektorovou ze Sushiqueen jsou v mnoha ohledech výjimečné. Zaprvé – může za vámi přijet až k vám domů. A zadruhé – její velkou devízou je skutečně kvalitní sushi vzdělání a k tomu japonský kuchař, který je jediným Japoncem vyučujícím výrobu sushi u nás. Užijte si to! (www.sushiqueen.cz) Země vycházejícího slunce má spoustu kouzel a její jídlo, především pak sushi, je určitě jedním z nich.

Restaurace Samurai Tady najdete japonskou kuchyni na té nejlepší úrovni. Jako jediní v Čechách vám v Restauraci Samurai předvedou tzv. teppanyaki – přípravu jídla přímo před vámi, na speciálně upravených stolech, spojenou s úchvatnou show s japonskými noži! A kromě sushi, tradičních polévek nebo tepelně upravených ryb tady můžete okusit, jak se v japonské kuchyni připravuje kuřecí maso, co umí s hovězím nebo jak chutná vepřová kotletka na japonský způsob. Vybrat si můžete jak posezení u stolu, tak na rohožích tatami, u kterého se vám o dokreslení atmosféry postará zvuk šumícího vodopádu. (Restaurace Samurai, Londýnská 379, Praha, www.sushi-restaurace-samurai.cz)

Foto autor| foto: archiv restaurací