Vzkříšení a zmrtvýchvstání Krista přikládají věřící větší důležitost než jeho narození. Oslavy Velikonoc tak provází více zvyků i střídmější tabule. Po čtyřicetidenním velikonočním půstu (nepočítají se do něj neděle) je také střídmé jídlo vhodnější. Mladé maso, čerstvé bylinky a listová zelenina tvoří základ většiny nabízených menu. Datum Velikonoc se každý rok mění a záleží i na vyznání. „Katolíci uznávají kalendář gregoriánský, reformovaný, avšak pravoslavní věřící se řídí kalendářem juliánským, datum Velikonoc se tak může lišit o týden až měsíc. Letos však obě data vycházejí shodně,“ vysvětluje Veso Djorem, majitel balkánské restaurace Luka Lu (Újezd 33, www. lukalu.cz).
PRAVOSLAVNÁ KUCHYNĚ Rozkol pravoslavné a římskokatolické církve v roce 1054 dosud nebyl překonán, v Řecku, Bulharsku, Srbsku a dalších balkánských zemích lidé stále hojně dodržují čtyřicetidenní půst, během kterého nejedí nic zvířecího původu (včetně mléčných výrobků a vajec). „Půst končí snědením prvního obarveného vejce. První vejce se barví dočervena a říká se mu cuvarkuce – hlídač domu. Po celý rok se nechává v kredenci v obývacím pokoji nebo v seně, vypráví Veso Djorem a pokračuje: „Po bohoslužbě o Velikonoční neděli se podává slavnostní oběd. Většina jihoslovanských národů připravuje jehně nebo kůzle na rožni nebo nejstarším způsobem – tzv. pod pekou. K nakrájenému masu se přidají brambory, mrkev, papriky, rajče a rozmarýn, zapékací mísa se přiklopí víkem a pod nádobu i nad ni se nahrnou rozpálené uhlíky. Po několika hodinách je maso krásně upečené a zelenina šťavnatá. Stejným způsobem připravujeme na Velikonoční neděli a pondělí jehněčí maso i v Luka Lu.“ V rámci tohoto menu si můžete dát jako předkrm bosenský burek plněný sýrem a špenátem, podávaný s ogrilovanou paprikou plněnou brynzou, salát lukmira a jako dezert tradiční balkánskou baklavu. Sladkosti nesmějí chybět, den před velkou velikonoční oslavou se dětem po domě a zahradě schovají různé pamlsky, a jakmile je najdou, mohou začít mlsat.
Rodinnými svátky jsou Velikonoce i v Řecku. „Všichni dodržují půst, byť mladí až týden před Velikonoční nedělí, a zpravidla zajdou do kostela na půlnoční mši. Tím končí půst a hned se jde do restaurace na pečené maso a tradiční polévku majiricu z jehněčího masa a drobů. V neděli se většinou grilují jehňata v doprovodu živé hudby,“ popisuje Theodoros Nedelkos, majitel řecké restaurace Taverna Olympos (Kubelíkova 9, www. taverna-olympos.eu). V neděli 20. dubna tu tyto speciality ochutnáte.
V dejvické restauraci Kavala (Charlese de Gaulla 5, www.kavala-praha.cz) podávají podobné velikonoční menu, avšak z kůzlečího masa – majiricu s bylinkami, špenátem, římským salátem a s kůzlečími játry a kokoretsi – grilované kůzlečí vnitřnosti ve střívku. „Na hlavní chod jsme z Řecka přivezli bylinkové kůzle, které servírujeme vykostěné a s pečenými bramborami,“ představuje majitel restaurace Jannis Asarlidis.
V další balkánské restauraci v Praze, v Chorvatském mlýnu (Horoměřická 3a, www.mlyn1999.cz), se tradičně specializují na ryby a mořské plody a chorvatské lahůdky dle sezony. Na jaře nechybí pečené jehněčí, kůzlečí a selečí maso z grilu či v úpravě pod pekou a novinkou je vyzrálé hovězí maso z plemene Istarski Boškarin, které si jinde v Praze nedáte.
KATOLICKÁ ODPOVĚĎ Kde hledat pravější velikonoční menu než v Římě? A jaké může být jiné než barevné, hravé, sezonní a opulentní. Italské přísloví říká „Vánoce s rodinou, Velikonoce s kýmkoliv“, proto se o Velikonoční neděli a pondělí zvou přátelé na obědy, večeře a pikniky. Dříve nebo později se na stole objeví smažené artyčoky, fazole, saláty, velikonoční koláč se špenátem, vejcem a ricottou a jehněčí pečeně. A samozřejmě víno. Italské jehněčí, králičí a kůzlečí maso nabízí Riccardo Lucque v obchodech La Bottega di Finestra (Platnéřská 11, www.labottega.cz) a v sympatických venkovských úpravách v nově otevřeném bistru Gastronomica (Ondříčkova 17).
V italské restauraci Aromi (Mánesova 78, www.aromi.cz) připravil šéfkuchař Miroslav Grusz na velikonoční svátky grilovaný jehněčí hřbet s artyčoky, hráškem, fava fazolemi, mladým špenátem a křupavou slaninou, v sesterské La Finestra (Platnéřská 13, www.lafinestra.cz) ochutnáte jehněčí či králičí maso s medvědím česnekem a jarní zeleninkou. Pečené jehněčí na bílém víně s kopřivovou nádivkou a listovým špenátem, jehněčí ragú z krku s čerstvým hráškem a raviolami chystají v nově otevřeném tapas baru Bisos (U Rajské zahrady 16, www.bisos.eu) a podávat se bude i v sesterském podniku Ichnusa Botega (Plaská 5, www.ichnusabotegabistro. cz). Šéfkuchař restaurace Aquarius v hotelu Alchymist (Tržiště 19, www. alchymisthotel.com) připravil od 14. dubna do konce měsíce i jiné jarní lahůdky v neobvyklých úpravách doplněné zajímavými víny, například grilované novozélandské jehněčí kotletky na rozmarýnu s Chateauneuf du Pape La Bernardine Chapoutier 2010. K velikonočnímu menu si domů odnesete krabičku s 12 jarními pralinkami.
A jak reagují Francouzi? V restauraci La Gare (V Celnici 3, www.lagare.cz) pečou jehněčí brzlík, v bistru Ola Kala (Korunní 48, www.olakalabistro.cz) podávají od čtvrtka do soboty krém z medvědího česneku, kůzlečí pečínku s nádivkou a velikonoční koláčky s pampeliškovým sorbetem.
RODINNÁ ZÁBAVA Zatímco české děti malují kraslice a pletou pomlázky, řecké, německé a francouzské hledají čokoládové figurky a vejce, což je pochopitelně baví víc. Vezměte děti v pondělí 14. dubna do Oscar’s Baru hotelu Andel’s (Stroupežnického 21). Od dvou do půl páté odpoledne si užijí malování vajec i na obličej, dětské disko i různé soutěže a vy si můžete dát sklenku vína nebo koktejl (vstup je zdarma). Děti se vyřádí i na nedělním velikonočním brunchi v restauraci Café Bistro v hotelu Hilton (Pobřežní 1), dospělé potěší cimbálovka a housle a skvělé sezonní speciality z jarních bylin, zeleniny i mladého masa. Ve stejný den, 20. dubna, se koná brunch i v restauraci Zinc hotelu Hilton Old Town (V Celnici 7) spojený s hledáním vejce. Na Velký pátek a Bílou sobotu si tu můžete užít i čtyřchodové velikonoční menu se sklenkou prosecca. Italské salámky, sýry, těstoviny a mořské plody si vychutnáte na nedělním brunchi v restauraci CottoCrudo hotelu FourSeasons, na děti čeká zábavný program a dětské dobroty. O dva týdny dřív, 6. dubna, pořádá brunch Francouzská restaurace Obecního domu (náměstí Republiky 5) s velikonočními specialitami včetně zmrzliny připravené dusíkem, stanici ústřic i humrový bisque. V ČESKÉM DUCHU Jemné kůzlečí a jehněčí maso se začíná prosazovat i v moderní české kuchyni. „Zvířata narozená v březnu mají kolem Velikonoc ideální jateční váhu, z rostlin jsou nejchutnější mladé kopřivy, rané brambory a medvědí česnek,“ říká Michal Jenček, majitel restaurace Magická zahrada Nouveau (Nuselská 114, www.magickazahrada.cz), kde si pochutnáte na křepelčím vejci s bazalkovou majonézou, polévce z čerstvých kopřiv s řeřichou potoční, kuřátku s nádivkou a zkaramelizovaném velikonočním mazanci s krémem chantilly.
V oblíbené steakové restauraci Dock House (Michelská 59, www.dockhouse. cz) si dáte od pátku do pondělí telecí tatarák s česnekovými klíčky, jehněčí kolínko sous vide s bramborovopastinákovým pyré, roládu z farmářského kuřátka s bylinkovou nádivkou, selečí kotlety s citronovým máslem a fenyklem nebo telecí líčka.
Procházku Prahou zakončete v restauraci Le Grill hotelu Kempinski Hybernská, v zahradě servírují králíka se šťovíkem, kuřecí vývar s kopřivami, jehněčí hřbet se špenátem a čokoládové vajíčko s mascarpone a domácí jidášky.
Hráškový a mrkvový krém, nádivku s uzeným, medvědím česnekem a kopřivami, králičí paštiku i kůzlátko na másle chystají v Hliněné baště nedaleko průhonického parku. Na prosluněné terase nad rybníčkem si užijete i minimazance a mrkvový dort s mandlemi. České Velikonoce se bez piva neobejdou, velikonoční várku tradičního českého ležáku Plzeňského Prazdroje požehná plzeňský biskup, točit se bude prý i v Praze. A kam pro čokoládové figurky? Do tvaru kachniček, beránků a vajec je ručně skládají například v cukrárně St. Tropez (Vodičkova 30, www.cukrarnatropez.cz).
Foto popis| JEHNĚČÍ HŘEBÍNKY. MLADÉ MASO NA VELIKONOČNÍ STŮL PATŘÍ.
Foto autor| FOTO ARCHIV LUKA LU
Foto popis| MASO PO PŮSTU. PO ČTYŘICETI DNECH ODŘÍKÁNÍ SE MASO ODLEHČÍ BYLINKAMI.
Foto popis| VAJÍČKA A PAŽITKA. VAJÍČKA, SALÁT A PAŽITKA. ČESKÉ VELIKONOČNÍ STÁLICE.
Foto popis| VELIKONOČNÍ KOLÁČ. TRADIČNÍ ITALSKÁ SLADKÁ DELIKATESA. NĚKDY MÁ I TVAR HOLUBICE.
Foto popis| NÁDIVKA S UZENÝM. KOLIK RODIN, TOLIK RECEPTŮ NA TRADIČNÍ JÍDLO.
Foto autor| FOTO SHUTTERSTOCK, PROFIMEDIA. CZ
Foto popis| MAGICKÁ ZAHRADA NOUVEAU. NA JARNÍM MENU MAJÍ TŘEBA JARNÍ KUŘÁTKA S NÁDIVKOU A POLÉVKU Z KOPŘIV.
Foto popis| LUKA LU. BALKÁNSKÁ TRADICE VELÍ PODÁVAT V PONDĚLÍ JEHNĚČÍ MASO.
Foto autor| FOTO ARCHIV RESTAURACÍ